Ipard desteği Avrupa Birliği tarafından hazırlanan ve tarımda ve hayvancılıkta kalkınmayı amaçlayan projelerden biridir. Potansiyel ülkelerde, kırsal kesim ile şehir bölgesi arasındaki gelişmişlik düzey farkının ortadan kaldırılması için kırsal kesimlerde çalışmalar yapacak olan kişilere verilir. Bu sayede tarım ve hayvancılık alanındaki gerilemenin ortadan kaldırılması ve kırsal alanların daha verimli hale getirilmesi sağlanır. Instrument for Pre – Accession Assistance Rural Development açılımının kısaltması olan İpard başta Türkiye olmak üzere pek çok ülke için çok önemli bir projedir.
İpard projesi yani Katılım Öncesi Yardım Aracı, Avrupa Birliği’ne katılmak isteyen aday veya da potansiyel ülkelere verilen bir destektir. Verilen destekle birlikte aslında bu ülkelerin Avrupa standartlarına gelmesi amaçlanır. Türkiye’de Avrupa Birliği’ne aday ülkelerden biri olduğu için IPARD hibe programı kapsamında yer alır. İpard desteği ile birlikte tarım ve hayvancılık alanlarında, ülkelerin Avrupa standartlarına gelmesi ve özellikle şehirlerle kırsal bölgelerin gelişmişlik düzeylerinin birbirlerine yakınlaştırılması amaçlanır.
IPARD ülkemizde tüm şehirlerde geçerli bir destek değildir. Türkiye’nin yalnızca 42 ilinde destek verilmektedir. Destek programına başvurmak isteyen kişilerin, bu şehirlerde ikamet ediyor olması gerekir. Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Manisa, Kütahya, Uşak, Afyonkarahisar, Aydın, Denizli, Burdur, Uşak, Isparta, Konya, Karaman, Mersin, Ankara, Çankırı, Aksaray, Nevşehir, Çorum, Yozgat, Sivas, Amasya, Tokat, Samsun, Kastamonu, Ordu, Giresun, Trabzon, Ardahan, Kars, Erzurum, Ağrı, Van, Muş, Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa, Elâzığ, Malatya, Kahramanmaraş, Hatay bu şehirlerimizdir.
İpard teşvik programının son derece önemli ve ülkemizin faydalı amaçları vardır. Bu hibe desteği kapsamında kırsal kesimlerle şehirler arasındaki gelişmişlik farklarının ortadan kaldırılması amaçlanır. Kırsal bölgelerde yeterli kazancı sağlayamayan ve geçinemeyen kişiler, bir süre sonra büyükşehirlere göç etmek durumunda kalır. Bu da aslında tarım ve hayvancılık faaliyetleri için olumsuz bir gelişmedir. Bir ülkedeki tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin negatif yönde ilerlemesi hem o ülkeyi hem de aslında dünya genelini engeller. Verilen tarım hibesi ile çiftçilerin veya da çiftçi adaylarının kırsalda kalması ve bu bölgeleri kalkındırması amaçlanır. Hayvancılık hibesi ile de aynı şekilde amaç köylünün o bölgede kalması ve hem tarımı hem de hayvancılığı canlı tutmasıdır.
İpard hibe desteği alan üreticiler, bu desteği yalnızca belirli giderleri için kullanabilir. Hayvancılık ve tarım desteği olarak da bilinen bu hibelerin, kullanılabileceği giderler şöyledir;
Sizler de tarım ve hayvancılık desteği ile yukarıda yer alan giderlerinizi çok kolay karşılayabilirsiniz. Bunun için vakit kaybetmeden IPARD desteğine başvurmanız gerekir.
TKDK tarafından verilen tarım ve hayvancılık hibesinin alınması çok da kolay değildir. Kişilerin gerekli şartları yerine getirmesi ve ayrıca kuruma kendini kabul ettirmesi gerekir. Bu süreçte de yerine getirmesi gereken bazı koşullar vardır. Hem bunların öğrenilmesi hem de sürecin daha başarılı yönetilmesi için hibe danışmanlık desteği alınabilir. Hibe danışmanlık desteği ile alınmak istenen hibeler hakkında bilgi alınır, geri ödeme koşulları öğrenilir. Böylece hiç bilmediğiniz bir kuyuya, ışıksız inmek durumunda kalmazsınız.
İpard teşviği ve çok daha fazlası için, istediğiniz zaman danışmanlık desteği alabilirsiniz. Uzman ve tecrübeli ekibimiz, sizlere destek programları hakkında bilgi verecek ve yardımcı olacaktır. Tek yapmanız gereken bizlerle iletişime geçmektir.