Lisanslı depo fizibilitesi nedir ve hangi durumlarda bu fizibilite çalışmasının yapılması gerekir birlikte inceleyelim. Öncelikle lisanslı depoların ne olduğu ve tam olarak hangi amaçlarla bu ismi aldığını bilmeniz gerekir. Daha sonrasında ise sizlere bu alanda yapılacak olan çalışmalar için neden fizibilite çalışmasına gerek duyulur bu konuda bilgi verebiliriz. Fizibilite çalışmaları, artık her sektör için hazırlanan ve bu şekilde insanların yapacakları faaliyet için bir öngörü kazanabildiği detaylı analizlerdir.
Lisanslı depo fizibilitesi herhangi bir yerde bu depoyu kurmak, işletmek veya da halihazırda olan bir depoya yatırım yapmak isteyenlerin yaptığın analiz çalışmasıdır. Lisanslı depo çalışması için uygun olup olmadığı, eksikliklerin tespit edilmesi ve neler yapılması gerektiğine dair bu şekilde bir çalışma yapılır. Son derece önemli ve gerekli olan bu çalışmalar sayesinde, aslında önemli bir çalışma için de ciddi bir mesai harcanmış olur. Sonuç olarak lisanslı depolar ülkemizde son derece önemli bir yere sahiptir. Bu depolar sayesinde, birçok faaliyet çok daha uygun ve verimli şekilde gerçekleştirilmektedir. Bu yüzden de fizibilite çalışmasının mutlaka yapılması gereken alanların başında gelir.
Lisanslı depo genel olarak tarım ürünlerinin TSE standartları gereğince uygun hijyen ve ekonomik koşullar altında saklandığı, bakanlıklar gözetiminde ve tarafsız, sigortalı ortamlarda saklandığı silolardır. Bu depolarda ürünlerin analizleri yapılır ve kalite sınıfları bu analizlere göre belirlenir. Daha sonrasında ise lisanslı depo işletmecisi tarafından, depolara alınarak depolama süreci boyunca kalite kontrolleri sürekli olarak yapılmaktadır. Tarım ürünlerinin sınıflara ayrılması ve kontrollerden geçirilmesi için çok önemli olan lisanlı depoların kurulum aşamasında da fizibilite çalışması yapılmalıdır.
Lisanslı depoculuk fizibilitesi bu alanda yapılacak olan çalışmaların uygunluğunun analiz edilmesini sağlayan çalışmalardır. Profesyonel olarak gerekli incelemeler yapıldıktan sonra bu fizibilite çalışması ve raporlama ortaya çıkmaktadır.
Lisanslı depo fizibilitesi çalışması genel olarak yapılacak çalışmaların incelenmesi ve bunların beş ayrı kategori içinde değerlendirilmesi sonucunda oluşturulur. Fizibilite çalışmalarında zaten standart olarak incelenen farklı kategoriler vardır. Bunlar:
Yukarıda bahsettiğimiz konu başlıkları altında, kurulacak olan lisanslı deponun araştırması ve analizleri yer almaktadır. Bunlar sayesinde de aslında yapılacak olan tüm faaliyetlerin uygunluğu çok kolay bir biçimde belirlenecektir.
Lisanslı depo fizibilite raporu yapılan analizlerin bir rapor haline getirilmesi ile oluşturulur. Fizibilite çalışmalarında, gerekli araştırmalar ve analizler yapılır. Daha sonrasında ise yapılan analizlerin bir rapor haline getirilmesi gerekir. Gerekli raporlama çalışmaları sonucunda, özellikle yetili kurumlara teslim edilecek ve incelemeye değer resmi bir evrak ortaya çıkar. Bu evrak sayesinde de çok kolay bir biçimde aslında sizler teşvik ve yatırım almak istediğinizde, bunu gerçekleştirebilirsiniz. Raporun nasıl hazırlandığı, içinde nasıl bilgilerin yer aldığı ve genel olarak doğruluğu son derece önemlidir. Ne kadar doğru ve güvenilir bir rapor olursa, o kadar yararlı olacaktır.
Herhangi bir alanda yapılacak olan fizibilite çalışması için danışmanlık hizmeti alınabilir. Danışmanlık hizmetleri, yapılacak olan fizibilite çalışmasının daha doğru ve profesyonel olmasını sağlar. Lisanslı depo fizibilitesi danışmanlığı bu alanda yatırım yapmak, faaliyette bulunmak ve teşvik programlarına dahil olmak isteyenler için oldukça yararlı ve gereklidir. Sizler de danışmanlık desteği alarak, istediğiniz alanda fizibilite çalışması yaptırabilir ve hazırlanan fizibiliteyi de verimli bir biçimde kullanabilirsiniz.